Balzacin Kahvinkeittovinkkejä

Kahvin keittäminen on monipuolinen taitolaji. Kupillisen kahvia saa aikaiseksi hetkessä ja vaivattomasti, mutta siihen voi myös panostaa niin paljon kuin haluaa. Suomalaisille rakas vaalea purukahvi ei ole ainut vaihtoehto, vaan valikoimaa riittää joka makuun.

Jo keittotapoja riittää: kahvia voi valmistaa perinteisesti suodattamalla, pannulla, mutterikeittimellä, expressokeittimelle, pressopannulla tai vaikkapa ihan vain purut kahvista huuhtomalla. Jokaisessa tekotavassa on omat kikkansa, joilla voi saavuttaa parhaan lopputuloksen. Olemme keränneet tänne parhaita vinkkejä kahvinkeittoon!

Kahvia kupissa

Suodatinkahvi

Lähes jokaisesta suomalaisesta taloudesta löytyy kahvinkeitin suodatinpusseineen. Keittimen käyttö on helppoa, mutta parhaan lopputuloksen varmistamiseksi kannattaa kiinnittää erityistä huomiota laitteiden siisteyteen ja ainesten raikkauteen. Keitin kannattaa puhdistaa joka päivä, jos se on käytössä.

Huuhtelun lisäksi kahvipannu kannattaa silloin tällöin pestä myös sitruunahapon ja kalkinpoistoaineen avustuksella. Jos astiaan pinttyy kahvia, sen voi kiehuttaa puhtaaksi soodan avulla. Puhdas pannut takaa raikkaamman maun, sillä vanha kahvi tekee uusistakin kupeista kitkerämmän makuisia.

Raikkautta voi lisätä vielä käyttämällä kylmää ja puhdasta vettä. Kuuma vesi hanasta saattaa aiheuttaa ylimääräisten mineraalien irtoamisen putkesta veteen ja voi haitata makua. Kraanavesi on kuitenkin Suomessa aivan tarpeeksi hyvää kahvin keittoon vaaleallakin paahdolla. Pulloveden käyttö kuormittaa luontoa ja on turhaa lopputuloksen kannalta.

Suodatinpaperin pitää olla oikean kokoinen, jotta ylimääräisiä puruja ei pääse karkaamaan. Voit taittaa reunat saumoja pitkin varmuuden vuoksi. Annostelu kannattaa tuunailla oman maun mukaan, mutta keskimäärin yksi mittalusikallinen kuppia kohden on hyvä määrä.

Kahvi ei saisi koskaan valmistuessaan aivan kiehua. Sen pitäisi pysyä keittoprosessin ajan 90 asteen päällä muttei koskaan nousta 100 asteeseen. Muuten kahvi saattaa menettää osan luontaisesta rasvastaan ja samalla maustaan. Samasta syystä kahvia kannattaa säilyttää aina kylmässä.

Kahvi säilyy hyvin noin 80-asteisena, mutta parhaimmillaan se on juuri keitettynä. Aromit alkavat karkaamaan noin puolen tunnin sisään keitosta, mutta säilytys termospullossa voi parantaa kahvin säilytysikää.

Pannukahvin keitto

Puhtaat välineet ovat tärkeitä pannukahvin keitossa samalla tavalla tärkeitä kuin suodatinkahvi. Pannukahvin erona on se, että sitä voivat eräjormat valmistaa myös luonnossa vaikkapa nuotiolla. Seisovaa vettä ei kannata kiehutettunakaan käyttää, vaan kannattaa suosia puhdasta ja virtaavaa vettä.

Kiehauta vesi ensin ja nosta sitten kahvipannu pois lämmönlähteen luota. Noin seitsemän grammaa kahvia riittänee. Paras lopputulos tulee käyttämällä nimenomaan karkeaa pannukahvijauhetta, jotka löytyvät yleensä erikseen kaupoista.

Annosteltuasi voit nostaa kahvin takaisin kuumaan, mutta älä keitä kahvia. Kiehauttaminen riittää jälleen, sillä kiehuva vesi tuhoaa aromeita. Termospullossa kahvi säilyy pisimpään – älä säilytä kahvia pannussa puolta tuntia pidempään.

Espressokeitin

Keittäminen on helppoa, jos sinulla on automaattinen espressokeitin. Tärkeää on joka tapauksessa käyttää hienoa ja vastajauhettua espressoa. Se tulee myös painaa tarpeeksi tiiviiksi sihtiin, jotta lopputuloksessa olisi tarpeeksi potkua. Varo kuitenkin tamppaamasta purua liian tiukaksi, sillä se saattaa estää veden valumisen kokonaan tai hidastaa sitä. Tasapaino on tässä tärkeää. Yksi espressoannos on vahvuudesta riippuen noin 7-9 grammaa.

Vältä kovin karkeaa jauhatusta. Vesi valuu karkean jauheen läpi liian nopeasti aiheuttaen laihan kahvikokemuksen. Äärimmäisen hieno jauhatus sen sijaan saattaa aiheuttaa liian hitaan valumisen ja polttaa kahvin maun pois ennen kuin kuuma vesi pääsee pakenemaan.

Kuppeja voi lämmittää ennen tarjoilua. Espressoa käytetään annoksessa niin vähän, että kylmä kuppi saattaa viilentää annoksen ennen aikojaan. Joka tapauksessa valmis annosta kannattaa tarjoilla välittömästi, sillä aromit häviävät varsin nopeasti.

Espresson kanssa kannattaa noudattaa varovaisuutta, sillä se on huomattavasti normaalia kahviannosta vahvempaa. Cafe Balzac suosittelee nauttimaan muita nesteitä, kuten vettä tai mehua, espresson kylkiäisenä.