Kuka oli Honoré de Balzac?

Honoré de Balzac muistetaan ensisijaisesti hänen kirjallisista saavutuksistaan, mutta hänet voidaan nähdä myös eräänlaisena kahvin suojelupyhimyksenä. Tämä ranskalainen 1700 luvun lopussa syntynyt herrasmies painoi menemään tekstiä 15 tunnin työpäivissä velat harteillaan ja kahvikuppi kourassaan. Hänen teoksiaan luetaan ja tulkitaan yhä tänä päivänäkin ja hänen pääteoksensa La Comédie Humaine on yksi kirjallisuuden suurista virstanpylväistä

Paljon kahvipapuja

Honoré de Balzacin kahvitottumukset

Kahvin suhteen Honoré de Balzac oli ehta narkomaani. Epäterveellisyyksiin asti menevää kahvin ryystämistä Cafe Balzac ei voi suositella, mutta voitaneen todeta, että jos herra Balzac ei onnistunut pääsemään hengestään 50 kupilla kahvia päivässä, ei aine voi todella myrkyllistä olla.

Virtaa kofeiinista seonneella kirjoittajalla riitti. Mies painoi tasaiseen tahtiin 15 tunnin työpäiviä ja on väittänyt jopa painaneen 48 tuntia putkeen vain kolmen tunnin lepotauolla. Kahvin voimalla kirjoittanut Honoré de Balzac perusti Eurooppaan uutta kirjallisuuden taidesuuntaa, realismia.

Kenties yllätyksenä ei tule se, että mies oli melko levoton tapaus. Vaikka hän onnistuikin nousemaan menestykseen kirjallisuudessa ja jopa naimaan puolalaisen aatelisneidon, hän epäonnistui useimmissa yritelmissään. Häntä ei muisteta julkaisijana, kriitikkona, poliitikkona, painajana tai bisnesmiehenä, vaikka kaikkia näitä ammatteja hän ehti elämänsä aikana yrittämään.

Honoré de Balzac kehitteli useita tapoja koventaa kahvin tehoa. Lopulta kofeiiniriippuvainen de Balzac pureskeli jopa kuivia kahvinpuruja saadakseen lisää tehoa aineesta. Hän kehitti ajan myötä hyvin fatalistisen suhtautumisen kahviin, mikä näkyy monella tapaa hänen säilyneissä mietteissään.

Honoré de Balzac kirjoitti muiden töittensä ohella muun muassa kahvinkeitto-ohjeita – hänen oppaassaan ”Kahvin nautinnot ja tuskat” hän kertoo seikkaperäisesti ohjeita mahdollisimman vahvan kahvin valmistukseen. Hänen kahvin ryystäminen loppui vasta, kun hän kärsi kylmästä hiestä ja hermojen yliherkkyydestä. Molemmat oireet viittaavat kofeiinin yliannostukseen. Hän ei ollut varma haitallisista annoksista ja pelkäsi henkensä puolesta, mikä onneksi hillitsi miehen ryystämistä.

Honoré de Balzacin saavutukset

Kirjallisuuden kehityksessä Euroopassa Honoré de Balzac oli varmasti yksi tärkeimpiä pioneereja. Miehen tauoton uurastus tuotti tulosta ja hänen teoksiansa tulkitaan yhä esimerkiksi elokuvien muodossa. Kirjailija tuli kuuluisaksi ahkeruudestaan ja omituisista tavoistaan, vaikka hän ei sosiaalisoinut viinin parissa Pariisin kahviloissa, kuten noina aikoina oli tapana.

Honorélla riitti armottoman työnteon lisäksi aikaa myös laittomiin irtosuhteisiin ja romansseihin. Hän näytti suosivan korkean luokan aatelisneitoja, kuten esimerkiksi kreivitär Ewelina Hańska, joka sattui ikävä kyllä olemaan naimisissa Sartouvillen pormestarin Charles du Fresnayn kanssa. Draamaa riitti aviomiehen kuoltua, kun peliin lähti mukaan unkarilainen haastaja Franz Liszt. Honoré de Balzac kävi kuitenkin lopulta Pietarissa asti vikittelemässä rakkaansa ja sai luvan naida tämän.

Kenties jatkuva kahvinjuonti teki Honorésta levottoman, sillä vaikka hän saikin paljon tekstiä aikaan, hän ei näyttänyt olevan kauhean tehokas saattamaan töitään päätökseen. Hän jätti jälkeensä paljon keskeneräisiä töitä ja katkonaisia tarinoita. Hän oli tyyliltään pikkutarkka ja realistinen, mikä oli uutta 1800-luvun kirjallisuudessa.

Honoré de Balzacin luomaa tyyliä kritisoitiin aikalaisten kesken turhan raadolliseksi ja pessimistiseksi. Analyyttinen pohdinta särähti monien lukijoiden korvaan, varsinkin perinteiseen romanttiseen tyyliin tottuneilla. Hänellä oli tapana yhdistellä fiktiota ja faktaa ja hän sijoitti tapahtumat paikkoihin, joita hän oli itse seikkaperäisesti tutkinut.

Honoré pyrki tekemään hahmoistaan todentuntuisia ja välttämään yksinkertaisia arkkityyppejä. Mustavalkoiset hyvät ja pahat roolit saivat jäädä romukoppaan, kun hän loihti kotonaan harmaita ja realistisia hahmoja joilla oli omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Nykyaikainen kirjallisuus sai paljon Honorén keksimistä innovaatioista.